Nazwa operacji: Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.

Tytuł operacji: Mięso QAFP oraz Kiełbasa Krakowska Sucha Staropolska GTS, Kabanosy Staropolskie GTS, Kiełbasa Myśliwska Staropolska GTS.

Cel operacji: 

Promocja i upowszechnianie wiedzy o znakach jakości: GTS oraz QAFP – kulinarne mięso wieprzowe. Planowana operacja ma również na celu wypromować i upowszechnić wiedzę o następujących produktach: Kiełbasa Krakowska Sucha Staropolska, Kabanosy Staropolskie, Kiełbasa Myśliwska Staropolska (produkowane w systemie GTS) oraz mięso wytwarzane w systemie QAFP – kulinarne mięso wieprzowe.

Planowane/przewidywane wyniki operacji:

Promocja i upowszechnienie wiedzy o znakach jakości GTS oraz QAFP oraz o produktach takich jak: Kiełbasa Krakowska Sucha Staropolska, Kabanosy Staropolskie, Kiełbasa Myśliwska Staropolska ze znakiem GTS oraz kulinarne mięso wieprzowe QAFP.

Materiał opracowany przez Olewnik Sp. z o.o.

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Poddziałania 3.2 

„Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Materiał opracowany przez Olewnik Sp. z o.o.

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej  w ramach Poddziałania 3.2

Instytucja Zarządzająca PROW 2014 – 2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.


Kabanosy staropolskie

gts 71.png

Kabanosy staropolskie, to doskonała przekąska z najwyższej jakości mięsa wieprzowego oznaczonego znakiem QAFP - System Gwarantowanej Jakości Żywności, wyróżniającym żywność o najwyższej jakości. Swoją doskonałość zawdzięczają tradycyjne recepturze, przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Idealna kruchość to zasługa intensywnego podwędzania, a doskonały smak - wysokiej zawartości mięsa. Charakteru nadaje starannie dobrana mieszanka naturalnych przypraw.

Dzieje nazwy "kabanos" sięgają parę wieków wstecz.  W XIX wieku, kabanem nazywano tuczonego – głównie ziemniakami – na mięso młodego wieprzka, którego mięso cechowała wysoka jakość. Kabanosy, takie jakie znamy dziś, były powszechnie znane już na przełomie lat 20. i 30. XX wieku. Wyrabiano je w niewielkich wędliniarniach i masarniach, często nieco różniły się smakiem – zależnie od stosowanych przypraw. Jednolita receptura rozpowszechniła się dopiero po wojnie. 

20 października 2011 r. kabanosy zostały wpisane do unijnego rejestru, jako polska Gwarantowana Tradycyjna Specjalność, a od dnia 8 listopada 2017 r. noszą nazwę – kabanosy staropolskie.