Kabanosy staropolskie

Kabanosy staropolskie, to doskonała przekąska z najwyższej jakości mięsa wieprzowego oznaczonego znakiem QAFP - System Gwarantowanej Jakości Żywności, wyróżniającym żywność o najwyższej jakości. Swoją doskonałość zawdzięczają tradycyjne recepturze, przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Idealna kruchość to zasługa intensywnego podwędzania, a doskonały smak - wysokiej zawartości mięsa. Charakteru nadaje starannie dobrana mieszanka naturalnych przypraw.
Dzieje nazwy "kabanos" sięgają parę wieków wstecz. W XIX wieku, kabanem nazywano tuczonego – głównie ziemniakami – na mięso młodego wieprzka, którego mięso cechowała wysoka jakość. Kabanosy, takie jakie znamy dziś, były powszechnie znane już na przełomie lat 20. i 30. XX wieku. Wyrabiano je w niewielkich wędliniarniach i masarniach, często nieco różniły się smakiem – zależnie od stosowanych przypraw. Jednolita receptura rozpowszechniła się dopiero po wojnie.
20 października 2011 r. kabanosy zostały wpisane do unijnego rejestru, jako polska Gwarantowana Tradycyjna Specjalność, a od dnia 8 listopada 2017 r. noszą nazwę – kabanosy staropolskie.