Nazwa operacji: Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.

Tytuł operacji: Mięso QAFP oraz Kiełbasa Krakowska Sucha Staropolska GTS, Kabanosy Staropolskie GTS, Kiełbasa Myśliwska Staropolska GTS.

Cel operacji: Promocja produktów Kabanosy Staropolskie, Kiełbasa Krakowska Sucha Staropolska, Kiełbasa Myśliwska Staropolska oraz kulinarne mięso wieprzowe QAFP. Operacja ma charakter kompleksowych zintegrowanych działań. W celu osiągnięcia jak najlepszych efektów, przewiduje się wykorzystanie wielu kanałów przekazu.

Planowane/przewidywane wyniki operacji: Promocja i upowszechnienie wiedzy o produktach takich jak:  Kabanosy Staropolskie, Kiełbasa Krakowska Sucha Staropolska, Kiełbasa Myśliwska Staropolska ze znakiem GTS oraz kulinarne mięso wieprzowe QAFP.

Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.


Kiełbasa krakowska sucha staropolska

gts81.png

Znakomita propozycja dla miłośników tradycyjnych smaków, ceniących najwyższą jakość, doskonałość w każdym szczególe i smaki "jak dawniej". Wyjątkowy charakter kiełbasy krakowskiej suchej staropolskiej potwierdza unikalna receptura, przekazywana z pokolenia na pokolenie,  najlepsze składniki i wieloletnie doświadczenie. Doskonałą jakość zawdzięcza wysokiej zawartości mięsa oznaczonego znakiem QAFP - System Gwarantowanej Jakości Żywności - wyróżnia żywność o najwyższej jakości. Perfekcyjnej kruchości, doskonałego smaku nadaje jej wędzenie i suszenie naturalnymi metodami. Wyjątkowy charakter podkreśla pieczenie według tradycyjnych receptur i starannie dobrana mieszanka naturalnych przypraw - gałki muszkatołowej, czosnku i pieprzu. Perfekcja i jakość w najlepszym wydaniu.

Receptura wytwarzania kiełbasy krakowskiej suchej staropolskiej ukształtowała się na przestrzeni lat, jako rezultat tradycyjnych metod przetwarzana odpowiednio dobranych surowców mięsnych i naturalnych przypraw. Sposób i recepturę wytwarzania kiełbasy krakowskiej suchej staropolskiej potwierdzają źródła z 1959 roku.

W dniu 27 sierpnia 2018 roku Komisja Europejska opublikowała Rozporządzenie rejestrujące w Rejestrze Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności nazwę Kiełbasa Krakowska Sucha Staropolska. Tym samym stała się ona 41. polskim produktem chronionym w Unii Europejskiej.