Nazwa operacji: Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.

Tytuł operacji: Mięso QAFP oraz Kiełbasa Krakowska Sucha Staropolska GTS, Kabanosy Staropolskie GTS, Kiełbasa Myśliwska Staropolska GTS.

Cel operacji: 

Promocja i upowszechnianie wiedzy o znakach jakości: GTS oraz QAFP – kulinarne mięso wieprzowe. Planowana operacja ma również na celu wypromować i upowszechnić wiedzę o następujących produktach: Kiełbasa Krakowska Sucha Staropolska, Kabanosy Staropolskie, Kiełbasa Myśliwska Staropolska (produkowane w systemie GTS) oraz mięso wytwarzane w systemie QAFP – kulinarne mięso wieprzowe.

Planowane/przewidywane wyniki operacji:

Promocja i upowszechnienie wiedzy o znakach jakości GTS oraz QAFP oraz o produktach takich jak: Kiełbasa Krakowska Sucha Staropolska, Kabanosy Staropolskie, Kiełbasa Myśliwska Staropolska ze znakiem GTS oraz kulinarne mięso wieprzowe QAFP.

Materiał opracowany przez Olewnik Sp. z o.o.

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Poddziałania 3.2 

„Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Materiał opracowany przez Olewnik Sp. z o.o.

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej  w ramach Poddziałania 3.2

Instytucja Zarządzająca PROW 2014 – 2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.


Kiełbasa krakowska sucha staropolska

gts81.png

Znakomita propozycja dla miłośników tradycyjnych smaków, ceniących najwyższą jakość, doskonałość w każdym szczególe i smaki "jak dawniej". Wyjątkowy charakter kiełbasy krakowskiej suchej staropolskiej potwierdza unikalna receptura, przekazywana z pokolenia na pokolenie,  najlepsze składniki i wieloletnie doświadczenie. Doskonałą jakość zawdzięcza wysokiej zawartości mięsa oznaczonego znakiem QAFP - System Gwarantowanej Jakości Żywności - wyróżnia żywność o najwyższej jakości. Perfekcyjnej kruchości, doskonałego smaku nadaje jej wędzenie i suszenie naturalnymi metodami. Wyjątkowy charakter podkreśla pieczenie według tradycyjnych receptur i starannie dobrana mieszanka naturalnych przypraw - gałki muszkatołowej, czosnku i pieprzu. Perfekcja i jakość w najlepszym wydaniu.

Receptura wytwarzania kiełbasy krakowskiej suchej staropolskiej ukształtowała się na przestrzeni lat, jako rezultat tradycyjnych metod przetwarzana odpowiednio dobranych surowców mięsnych i naturalnych przypraw. Sposób i recepturę wytwarzania kiełbasy krakowskiej suchej staropolskiej potwierdzają źródła z 1959 roku.

W dniu 27 sierpnia 2018 roku Komisja Europejska opublikowała Rozporządzenie rejestrujące w Rejestrze Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności nazwę Kiełbasa Krakowska Sucha Staropolska. Tym samym stała się ona 41. polskim produktem chronionym w Unii Europejskiej.