Kiełbasa myśliwska staropolska

Kiełbasa myśliwska staropolska, swój niepowtarzalny smak i doskonałą jakość zawdzięcza najwyższej jakości mięsa oznaczonego znakiem QAFP - System Gwarantowanej Jakości Żywności, który wyróżnia żywność o najwyższej jakości. Idealna kruchość to zasługa intensywnego wędzenia i długotrwałego suszenia. Wyjątkowego charakteru nadają starannie dobrane, naturalne przyprawy. Propozycja dla wszystkich, którzy cenią tradycyjne i wyjątkowe smaki.
„Dzięki zabiegom wędzenia, pieczenia oraz suszenia wędlina zawdzięcza swój zapach, smak i kruchość, a także legendarną trwałość. Właśnie te cechy sprawiły, ze kiełbasa przez setki lat stanowiła obowiązkowy prowiant myśliwych. Zabierana do lasu w przerzucanej przez pierś niewielkiej torbie, pozwalała zaspokoić głód w trakcie wielogodzinnego pochodzenia zwierzyny. Wędlina podsuszana, wędzona – a zatem stosunkowo trwała, a przy tym mająca poręczną formę krótkich batonów stała się wśród wielbicieli myślistwa bardzo popularna. Sprzyjała temu także poręczna forma wyrobu. Dopiero z czasem jego przeznaczenie stało się szersze. Nazwa myśliwska – nawiązująca do opisanych wyżej właściwości wędliny „oficjalnie” pojawiła się jednak dopiero po II wojnie światowej, wraz z rozwojem przemysłu mięsnego na szeroką skalę. W 1953 roku została bowiem wpisana na listę wędlin przeznaczonych na krajowy rynek.”
19 kwietnia 2011 r. kiełbasa myśliwska została zarejestrowana jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność, a od dnia 8 listopada 2017 r. nosi nazwę – kiełbasa myśliwska staropolska.