Nazwa operacji: Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.

Tytuł operacji: Mięso QAFP oraz Kiełbasa Krakowska Sucha Staropolska GTS, Kabanosy Staropolskie GTS, Kiełbasa Myśliwska Staropolska GTS.

Cel operacji: Promocja produktów Kabanosy Staropolskie, Kiełbasa Krakowska Sucha Staropolska, Kiełbasa Myśliwska Staropolska oraz kulinarne mięso wieprzowe QAFP. Operacja ma charakter kompleksowych zintegrowanych działań. W celu osiągnięcia jak najlepszych efektów, przewiduje się wykorzystanie wielu kanałów przekazu.

Planowane/przewidywane wyniki operacji: Promocja i upowszechnienie wiedzy o produktach takich jak:  Kabanosy Staropolskie, Kiełbasa Krakowska Sucha Staropolska, Kiełbasa Myśliwska Staropolska ze znakiem GTS oraz kulinarne mięso wieprzowe QAFP.

Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.


Kiełbasa myśliwska staropolska

gts73.png

Kiełbasa myśliwska staropolska, swój niepowtarzalny smak i doskonałą jakość zawdzięcza najwyższej jakości mięsa oznaczonego znakiem QAFP - System Gwarantowanej Jakości Żywności, który wyróżnia żywność o najwyższej jakości. Idealna kruchość to zasługa intensywnego wędzenia i długotrwałego suszenia. Wyjątkowego charakteru nadają starannie dobrane, naturalne przyprawy. Propozycja dla wszystkich, którzy cenią tradycyjne i wyjątkowe smaki. 

„Dzięki zabiegom wędzenia, pieczenia oraz suszenia wędlina zawdzięcza swój zapach, smak i kruchość, a także legendarną trwałość. Właśnie te cechy sprawiły, ze kiełbasa przez setki lat stanowiła obowiązkowy prowiant myśliwych. Zabierana do lasu w przerzucanej przez pierś niewielkiej torbie, pozwalała zaspokoić głód w trakcie wielogodzinnego pochodzenia zwierzyny. Wędlina podsuszana, wędzona – a zatem stosunkowo trwała, a przy tym mająca poręczną formę krótkich batonów stała się wśród wielbicieli myślistwa bardzo popularna. Sprzyjała temu także poręczna forma wyrobu. Dopiero z czasem jego przeznaczenie stało się szersze. Nazwa myśliwska – nawiązująca do opisanych wyżej właściwości wędliny „oficjalnie” pojawiła się jednak dopiero po II wojnie światowej, wraz z rozwojem przemysłu mięsnego na szeroką skalę. W 1953 roku została bowiem wpisana na listę wędlin przeznaczonych na krajowy rynek.”

19 kwietnia 2011 r. kiełbasa myśliwska została zarejestrowana jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność, a od dnia 8 listopada 2017 r. nosi nazwę – kiełbasa myśliwska staropolska.