Nazwa operacji: Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.

Tytuł operacji: Mięso QAFP oraz Kiełbasa Krakowska Sucha Staropolska GTS, Kabanosy Staropolskie GTS, Kiełbasa Myśliwska Staropolska GTS.

Cel operacji: 

Promocja i upowszechnianie wiedzy o znakach jakości: GTS oraz QAFP – kulinarne mięso wieprzowe. Planowana operacja ma również na celu wypromować i upowszechnić wiedzę o następujących produktach: Kiełbasa Krakowska Sucha Staropolska, Kabanosy Staropolskie, Kiełbasa Myśliwska Staropolska (produkowane w systemie GTS) oraz mięso wytwarzane w systemie QAFP – kulinarne mięso wieprzowe.

Planowane/przewidywane wyniki operacji:

Promocja i upowszechnienie wiedzy o znakach jakości GTS oraz QAFP oraz o produktach takich jak: Kiełbasa Krakowska Sucha Staropolska, Kabanosy Staropolskie, Kiełbasa Myśliwska Staropolska ze znakiem GTS oraz kulinarne mięso wieprzowe QAFP.

Materiał opracowany przez Olewnik Sp. z o.o.

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Poddziałania 3.2 

„Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Materiał opracowany przez Olewnik Sp. z o.o.

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej  w ramach Poddziałania 3.2

Instytucja Zarządzająca PROW 2014 – 2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.


Kabanosy staropolskie w cieście francuskim z dipem

Składniki:

  • kabanosy staropolskie
  • ciasto francuskie
  • 1 jajko
  • sezam

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie kroimy w cienkie paski o grubości 1 cm. Przed zawinięciem każdego kabanosa staropolskiego, każdy pasek ciasta składamy wzdłuż i owijamy kabanosy. Koniec każdego - w ten sposób owiniętego kabanosa staropolskiego - smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniki w temperaturze do 180 st., przez około 15 minut. Po wystudzeniu posypujemy sezamem.

Składniki na dip miodowo - musztardowy:

  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • sok z cytryny

Wszystkie składniki dipu połączyć, dokładnie wymieszać. Na koniec doprawić sokiem z cytryny.

Smacznego!