Kabanosy staropolskie w cieście francuskim z dipem
Składniki:
- kabanosy staropolskie
- ciasto francuskie
- 1 jajko
- sezam
Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie kroimy w cienkie paski o grubości 1 cm. Przed zawinięciem każdego kabanosa staropolskiego, każdy pasek ciasta składamy wzdłuż i owijamy kabanosy. Koniec każdego - w ten sposób owiniętego kabanosa staropolskiego - smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniki w temperaturze do 180 st., przez około 15 minut. Po wystudzeniu posypujemy sezamem.
Składniki na dip miodowo - musztardowy:
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
- sok z cytryny
Wszystkie składniki dipu połączyć, dokładnie wymieszać. Na koniec doprawić sokiem z cytryny.
Smacznego!