Nazwa operacji: Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.

Tytuł operacji: Mięso QAFP oraz Kiełbasa Krakowska Sucha Staropolska GTS, Kabanosy Staropolskie GTS, Kiełbasa Myśliwska Staropolska GTS.

Cel operacji: Promocja produktów Kabanosy Staropolskie, Kiełbasa Krakowska Sucha Staropolska, Kiełbasa Myśliwska Staropolska oraz kulinarne mięso wieprzowe QAFP. Operacja ma charakter kompleksowych zintegrowanych działań. W celu osiągnięcia jak najlepszych efektów, przewiduje się wykorzystanie wielu kanałów przekazu.

Planowane/przewidywane wyniki operacji: Promocja i upowszechnienie wiedzy o produktach takich jak:  Kabanosy Staropolskie, Kiełbasa Krakowska Sucha Staropolska, Kiełbasa Myśliwska Staropolska ze znakiem GTS oraz kulinarne mięso wieprzowe QAFP.

Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.


Tarta kiełbasą myśliwską staropolską

Składniki:

  • 250 g kiełbasy myśliwskiej staropolskiej
  • 2 czerwone cebule
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 160 g startego sera

Sposób przygotowania:

Na patelni karmelizujemy cebulę. Doprawiamy solą i mieszając smażymy przez około 4-5 minuty. Następnie cebulę dusimy przez około 15 - 20 minut, nie rumieniąc jej. Po tym czasie powinna być miękka i lekko skarmelizowana, słodka. Zdejmujemy z patelni i wkładamy do miski. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę kiełbasę myśliwską staropolską i starty ser wymieszany z mąką. Całość dokładnie mieszamy. W oddzielnej misce roztrzepujemy jajka z dodatkiem mleka, śmietany kremówki, soli i pieprzu. Nadzienie wykładamy na podpieczone ciasto, zalewamy masą i pieczemy przez około 35 - 40 minut na złoty kolor.

Smacznego!