Muffinki z kiełbasą krakowską suchą staropolską
Składniki:
- 120 g kiełbasy krakowskiej suchej staropolskiej
- 100 g mąki pełnoziarnistej
- 200 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek tartego parmezanu
- 60 g roztopionego masła
- 50 g rozmrożonego groszku
- 150 ml mleka
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Do jednej miski wsypujemy przesiane mąki, proszek do pieczenia, sól i pieprz. Dodajemy połowę parmezanu oraz pokrojoną w kosteczkę kiełbasę krakowską suchą staropolską i rozmrożony, osuszony groszek. W drugiej misce roztrzepujemy widelcem jajka. Wlewamy mleko i rozpuszczone masło. Stopniowo wsypujemy wszystkie suche składniki i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masą, napełniamy dwanaście foremek. Wierzch posypujemy resztą parmezanu. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 st., aż muffinki się zarumienią.
Smacznego!