Nazwa operacji: Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.

Tytuł operacji: Mięso QAFP oraz Kiełbasa Krakowska Sucha Staropolska GTS, Kabanosy Staropolskie GTS, Kiełbasa Myśliwska Staropolska GTS.

Cel operacji: Promocja produktów Kabanosy Staropolskie, Kiełbasa Krakowska Sucha Staropolska, Kiełbasa Myśliwska Staropolska oraz kulinarne mięso wieprzowe QAFP. Operacja ma charakter kompleksowych zintegrowanych działań. W celu osiągnięcia jak najlepszych efektów, przewiduje się wykorzystanie wielu kanałów przekazu.

Planowane/przewidywane wyniki operacji: Promocja i upowszechnienie wiedzy o produktach takich jak:  Kabanosy Staropolskie, Kiełbasa Krakowska Sucha Staropolska, Kiełbasa Myśliwska Staropolska ze znakiem GTS oraz kulinarne mięso wieprzowe QAFP.

Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.


Muffinki z kiełbasą krakowską suchą staropolską

Składniki:

  • 120 g kiełbasy krakowskiej suchej staropolskiej
  • 100 g mąki pełnoziarnistej
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek tartego parmezanu
  • 60 g roztopionego masła
  • 50 g rozmrożonego groszku
  • 150 ml mleka
  • sól i pieprz do smaku 

Sposób przygotowania:

Do jednej miski wsypujemy przesiane mąki, proszek do pieczenia, sól i pieprz. Dodajemy połowę parmezanu oraz pokrojoną w kosteczkę kiełbasę krakowską suchą staropolską i rozmrożony, osuszony groszek. W drugiej misce roztrzepujemy widelcem jajka. Wlewamy mleko i rozpuszczone masło. Stopniowo wsypujemy wszystkie suche składniki i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masą, napełniamy dwanaście foremek. Wierzch posypujemy resztą parmezanu. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 st., aż muffinki się zarumienią.

Smacznego!