Nazwa operacji: Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.

Tytuł operacji: Mięso QAFP oraz Kiełbasa Krakowska Sucha Staropolska GTS, Kabanosy Staropolskie GTS, Kiełbasa Myśliwska Staropolska GTS.

Cel operacji: 

Promocja i upowszechnianie wiedzy o znakach jakości: GTS oraz QAFP – kulinarne mięso wieprzowe. Planowana operacja ma również na celu wypromować i upowszechnić wiedzę o następujących produktach: Kiełbasa Krakowska Sucha Staropolska, Kabanosy Staropolskie, Kiełbasa Myśliwska Staropolska (produkowane w systemie GTS) oraz mięso wytwarzane w systemie QAFP – kulinarne mięso wieprzowe.

Planowane/przewidywane wyniki operacji:

Promocja i upowszechnienie wiedzy o znakach jakości GTS oraz QAFP oraz o produktach takich jak: Kiełbasa Krakowska Sucha Staropolska, Kabanosy Staropolskie, Kiełbasa Myśliwska Staropolska ze znakiem GTS oraz kulinarne mięso wieprzowe QAFP.

Materiał opracowany przez Olewnik Sp. z o.o.

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Poddziałania 3.2 

„Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Materiał opracowany przez Olewnik Sp. z o.o.

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej  w ramach Poddziałania 3.2

Instytucja Zarządzająca PROW 2014 – 2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.


Muffinki z kiełbasą krakowską suchą staropolską

Składniki:

  • 120 g kiełbasy krakowskiej suchej staropolskiej
  • 100 g mąki pełnoziarnistej
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek tartego parmezanu
  • 60 g roztopionego masła
  • 50 g rozmrożonego groszku
  • 150 ml mleka
  • sól i pieprz do smaku 

Sposób przygotowania:

Do jednej miski wsypujemy przesiane mąki, proszek do pieczenia, sól i pieprz. Dodajemy połowę parmezanu oraz pokrojoną w kosteczkę kiełbasę krakowską suchą staropolską i rozmrożony, osuszony groszek. W drugiej misce roztrzepujemy widelcem jajka. Wlewamy mleko i rozpuszczone masło. Stopniowo wsypujemy wszystkie suche składniki i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masą, napełniamy dwanaście foremek. Wierzch posypujemy resztą parmezanu. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 st., aż muffinki się zarumienią.

Smacznego!